Foam roller: 5 důvodů proč ho zařadit do tréninku

Jak už jsem psala v příspěvku „efektivní způsoby regenerace“, foam rolling je účinná forma samomasáže, ale můžeme foam rolling využit také ke zvýšení výkonnosti. Foam rolling neboli válcování nám pomáhá s myofasciálním uvolněním - uvolnění napětí svalů, fascií a další pojivové tkáně obklopující kloub. Jedná se tak o skvělého pomocníka, kterého můžeme použít jak před naším tréninkem, tak i po tréninku.

 

fascieCo je to fascie?

Jedná se o vazivové struktury, které obalují svaly, orgány a dokonce i cévy či nervy. Fascie se dostává i do hloubky těla, kde tvoří různé přepážky, dutiny a membrány. Fascie je tedy velmi významná v podpůrné a ochranné funkci těla, která formuje a udržuje tvar orgánů.  Mimo jiné má ale také sklon k deformacím a to díky nesprávným stereotypům, prodlužené námaze, bez správné a dostatečné regenerace. a mohou v nich vznikat mikrotrhliny. Fasciální síť je ze dvou třetin tvořená vodou, která se při fyzické zátěži ocitá mimo tuto síť a následně ji nasaje do sebe zpět – jako houba. Pokud je fascie špatně hydratovaná, je méně odolná vůči mechanickému stresu (dlouhodobé přetěžování, nadměrný trénink), které zvyšuje riziko zranění. 

Proč bys i TY měl zařadit válcování neboli Foam rolling? 

myofascial realese

  1. Foam rolling zvyšuje rozsah pohybu

Válcováním před tréninkem snížíš svalové napětí, prokrvíš svaly a připravíš je tak na nadcházející zátěž. Díky signalizaci nervového systému dochází ve svalu, který válcuješ, k uvolnění napjatých vláken a zvýšení jejich protažlivosti. Tímto způsobem můžeš snadno zvyšovat svůj rozsah pohybu a tím zlepšit pohyblivost kloubu.

 

  1. Zvyšuje cirkulaci

Foam rolling zvyšuje průtok krve do tkání. To je výhodné pro fascie, šlachy a vazy, které mají za normálních okolností relativně malý průtok krve. Vzhledem k tomu, že krev přenáší kyslík, glukózu a další živiny, zvýšení průtoku krve zvyšuje dodávku těchto důležitých surovin do vyčerpaných svalů. Tím dojde k maximalizaci funkce svalů a urychlení jejich regenerace. Válcováním také podpoříš odtok zánětlivých odpadních produktů ze svalů, které ti uleví od svalových bolestí.

 

  1. foam roller2Zahřátí svalů 

Tření vznikající při válcování tkání vytváří teplo, které zahřívá svaly, šlachy, fascie a další pojivové tkáně. Teplé tkáně jsou poddajnější a tím se snižuje riziko zranění. Přidání válce do tvé předtréninkové rutiny může být důležitým krokem ke zmírnění tohoto rizika zranění, zvláště pokud jsi několik hodin před cvičením seděl/la.

 

  1. Snížení bolesti 

Válcování poskytuje stimul, který tvé svaly potřebují, aby došlo k jejich uvolnění a zmírnění bolesti. Foam rolling snižuje intenzitu svalové bolesti po tréninku, která se může objevit 24-48 hodin po intenzivním cvičení. 

 

  1. Relaxace

Studie prokázaly psychologický přínos foam rollingu, které napomáhá ulevit od stresu a navodit pocity relaxace, díky čemuž dochází ke zlepšení celkové nálady. Mnoho sportovců uvádí, že zakončení tréninku válcováním celého těla přivádí pocity celkové pohody a spokojenosti se cvičením.

 

Vyplývá tedy, že foam rolling:

  • zvyšuje průtok krve
  • napomáhá dodávání kyslíku a dalších živin do svalů 
  • zvyšuje účinnost zahřátí před cvičením
  • urychluje regeneraci po cvičení
  • napomáhá odstranit metabolické odpadních produktů nahromaděných ve svalech během cvičení
Zpět do obchodu