Proč je stabilita kotníků klíčová pro tvůj výkon?

Stabilita kotníku je nezbytnou součástí nejen sportovního výkonu. Pevné kotníky a jejich svalová rovnováha zajistí správnou funkci kloubu, která je základním předpokladem pro zdravý pohyb a prevenci zranění. Silné a stabilní kotníky ti tak umožní zvýšit výkondosáhnout svého plného sportovního potenciálu.

stabilni-kotniky2Udržení stabilních kotníků je základní složkou normálního cyklu chůze a ve sportu tato kvalita nabývá ještě většího významu vzhledem k rozsahu pohybu a zátěži, která je na kotník kladena při různých sportovních disciplínách. Stabilita kotníku je důležitá pro širokou škálu sportovců, od úplných začátečníků až po profesionální sportovce. Může pomoci předcházet běžným zraněním, jako jsou výrony a natažení, ale je velmi důležitá pro zlepšení pohyblivosti, rovnováhy a výkonu na kurtu nebo na hřišti.

stabilni-kotniky1PŘOČ BYS STABILITU KOTNÍKŮ NEMĚL PODCENIT?

  1. Zlepšíš svou výkonnost: pro dosažení optimálních sportovních výkonů je nutné mít pevné stabilní kotníky. Stabilita umožňuje lepší kontrolu nad pohyby, obratnost, rovnováhu, které jsou klíčové pro téměř všechny sporty.

  2. Zamezíš zranění: kotníky jsou náchylné k úrazům, zejména v důsledku náhlých změn směru, skoků atd. Dobrá stabilita kotníků snižuje riziko úrazů, jako jsou výrony, natržení vazů, zlomeniny a podvrtnutí.
  3. Zrychlíš zotavení po úrazu: pokud dojde k poranění kotníků, silné svaly a stabilní kloubní struktury urychlí proces hojení a rehabilitaci. Stabilní kotníky ti tedy pomohou s dřívějším návratem k aktivitě. 
  4. Podpoříš správné držení těla: stabilita kotníků má vliv na celkové postavení těla. Nedostatečná stabilita kotníků může vést k nesprávnému postavení nohou a ovlivní tak celkové držení těla. Následkem je nerovnoměrné zatěžování kloubů a svalů, které vyvolá zranění a problémy v jiných oblastech pohybového aparátu.
  5. Předejdeš opakovaným zraněním: pokud jsi již utrpěl zranění kotníku, je stále důležité pracovat na jeho stabilitě, aby se minimalizovalo riziko opakování podobného úrazu. Posílení svalů a stabilizačních struktur kolem kotníku může pomoci zabránit budoucímu zranění.

JAK KOTNÍKY POSILNÍŠ?

Odpověď najdeš na mém instagramu: @holkavpohybu. Nalezneš tam tréninkové videa a tipy, jak kotníky posilnit a mnohem více.

 

 

 

Zpět do obchodu