Klíčový prvek tréninku pro tenisty: trénink pohybů do stran

Když se mluví o tenisovém tréninku, většina lidí si představí pouze soustředění se na techniku úderu a odpalování míčů z jedné poloviny kurtu na druhou. To je samozřejmě nezbytná část tréninku, ale je tu ještě jedna zásadní složka, která může zásadním způsobem ovlivnit výkonnost tenisového hráče. Jedná se o trénink "laterálních cviků" neboli cviků prováděných do stran.

lateralni-trenninkCo jsou to "laterální cviky"?

Laterální cviky jsou cviky, které zahrnují všechny pohyby do stran. Tyto cviky zahrnují série kroků, skoků nebo poskoků směrem do stran, což má za následek posílení svalů, které se během tenisového zápasu často používají. Důraz je kladen na svaly nohou, boků, ale také na stabilizační svaly trupu. Laterální cviky nejsou jen náhodným doplňkem tréninku tenisty. Jsou klíčovým prvkem pro rozvoj agility, síly, stability a koordinace, což má přímý dopad na herní výkonnost hráčů. Bez ohledu na úroveň hráčů je důležité začlenit laterální trénink do plánu a tím posunout svou hru na vyšší úroveň.

Co ti takový trénink přinese?

  1. Zlepšíš svou agilitu: Tenis je rychlý sport, který vyžaduje rychlé změny směru a pohyby po dvorci. Laterální cviky ti pomohou rozvinout agilitu, což ti umožňí efektivněji reagovat na pohyb míče a rychleji se dostávat do optimální pozice a postavení při úderu.

  2. Posílení bočních svalů: Laterálními cviky posílíš svaly nohou a boků, což ti pomůže zvýšit rychlost k míči a mít tak navrch nad svým soupeřem.

  3. Zlepšení stabilizace: Stabilizační svaly trupu jsou zásadní pro udržení správného postavení během hry. Zároveň se od nich odvíjí nejvíce energie do míče, takže silný střed těla ti napomůže dát do míče více energie. Trénink laterálních cviků ti pomůže posílit tyto svaly a zlepšit celkovou stabilitu postavení při úderu.

  4. Rozvoj koordinace: Laterální pohyby vyžadují koordinaci mezi různými svalovými skupinami. Pravidelným tréninkem těchto cviků zvýšíš svou schopnost koordinovaného pohybu na kurtu.

  5. Reakční schopnosti: Pokud jsi tenista, tak víš, jak důležitá je umět rychle reagovat na pohyb míče a situace na kuru. Laterální cviky posilují svaly potřebné pro rychlé a efektivní reakce, což může hrát klíčovou roli v tvém zápase.

cviky-do-stranKdy bys měl/a zařadit laterální cvičení?

Pokud jsi tenisový hráč nebo trénér, je důležité začlenit laterální trénink do celkového plánu tréninku. Můžeš zahrnout různé typy laterálních cviků, jako jsou poskoky do stran, běhy do schodů či boční poskoky s expandérem. Ideální je provádět tyto cviky na začátku tréninku nebo v rámci tenisové kondice.

Cviky, které bych v tréninku nevynechala

Konkrétní cvičení laterálního tréninku najdeš na mém instagramu: @holkavpohybu. Nebo se podívej na video zde

Shrnutí

  • Agilita a rychlost: Laterální cviky zvyšují hráčovu agilitu a schopnost rychlých změn směru, což je klíčové pro efektivní pohyb na kurtu.

  • Posílení svalů a prevence zranění: Posilování bočních svalů nohou a trupu snižuje riziko zranění a zvyšuje celkovou fyzickou odolnost hráčů.

  • Stabilita a koordinace: Trénink laterálních cviků zlepšuje stabilitu trupu a rozvíjí koordinaci mezi svalovými skupinami, což má pozitivní vliv na celkovou kontrolu pohybu.

  • Reakční schopnosti: Laterální pohyby posilují svaly nezbytné pro rychlé a přesné reakce na míč, což může hrát rozhodující roli v získávání bodů v zápasu.

  • Integrace do tréninku: Začlenění laterálního tréninku na začátek tenisového tréninku nebo kondice umožňuje hráčům efektivně využít výhod těchto cviků a posunout svou tenisovou hru na vyšší úroveň.

Zpět do obchodu