Dřep, král cviků?

V jednom z minulých příspěvků jsem psala o rozdílech mezi předním a zadním dřepem, jejich výhodách a jaký dřep si vybrat pro cvičení vzhledem k tvým cílům. Dnes bych se tu chtěla rozepsat o tom, proč je dřep tak důležitý cvik a proč se mu říká král cviků.

proč dřepovat

Dřep jako součást každodenního života

Dřep je jedna z nejpřirozenějších a nejlepších pozic pro zdravé a silné tělo. Zároveň jím posílíme velké skupiny svalů naráz a komplexně, proto je velice výhodné ho zařadit do tréninku např. místo legpressu. “Dřepění” samo o sobě by ti mělo být naprosto přirozené a bezbolestné. Pro lidské tělo je to nejpřirozenější poloha, ve které bychom měli setrvávat i místo sezení. Správně bychom v pozici dřepu měli i jíst a vylučovat. A proto by pro tebe neměl být žádný problém se do pozice dřepu dostat a vydržet v ní. Příkladem jsou tomu i děti, které si přirozeně v pozici dřepu hrají.1

Vyvaruj se špatnému stereotypu dřepu

Občas někoho na tréninku vidím, že cvičí “poloviční” dřep (ohyb kloubu pouze do 90 stupňů). Nejsem zastánce tohoto dřepu, jedná se o zjednodušení cviku a necvičíme plný rozsah pohybu. Přirovnala bych to ke cvičení kliku pouze do půlky. Kloub si zvykne na omezený pohyb a okolní svaly se zkrátí. Proto je u zdravého člověka velice nevýhodné cvičit tento typ dřepu a je důležité využívat plného rozsahu v kloubu. Pokud se nedokážeš do dřepu dostat s rovnými zády a bezbolestně, můžeš si ze začátku dopomoct oporou o zeď a postupně získávat stabilitu.

Určitě ale dřep vyzkoušej, nejen že ti pomůže aktivovat střed těla, posílit stovky svalů zároveň, ale je i skvělým pomocníkem při rehabilitaci kolene.

Doporučuji:

  • nevyhýbej se dřepu
  • zařazuj dřep pravidelně do svého tréninku
  • cvič vždy plný rozsah pohybu (pokud tě neomezuje o zdravotní problém)
  • dbej na správnou techniku provedení dřepu
  • neboj se mě zeptat
Zpět do obchodu