Regenerace důležitější, než trénink?

Dnes bych se chtěla zaměřit na jednu z nejdůležitějších částí tréninku a to je REGENERACE. Často hodně opomíjená součást tréninku nejen vrcholového sportovce. 

Pravý význam regenerace

Schválně, kolik hodin v týdnu věnuješ tréninku? A kolik regeneraci? Na první otázku možná dokážeš odpovědět téměř přesně. Nad druhou váháš nebo si říkáš, že každá minuta, kterou netrávíš na kurtu nebo při jiné aktivitě, je vlastně regenerace. Asi tě zklamu, ale ani čas strávený například v práci nebo v autě, kde nezatěžuješ svaly ani oběhový systém jako při tréninku, úplně nepřispívá ke tvému zotavení (jsou vyžadovány jiné specifické funkce a smysly). 

Nastav si balanc

Je třeba si uvědomit, že veškerá sportovní zátěž vyžaduje odpovídající míru regenerace. Vždy by měla fungovat určitá rovnováha mezi tréninkem a regenerací. Jedná se o základ pro dosažení lepší výkonnosti. Pokud tělu nedáme dostatek času na zotavení, snadno se stane, že nedosáhneme lepších výsledků a naopak dojde ke chronickému vyčerpání až zranění. Proto bychom měli plánovat regenerační dny stejně, jako ty tréninkové. Během regenerační doby se tělo připravuje na pozdější sportovní zátěž. Pokud je regenerační doba příliš krátká, začne tvá tréninková kapacita rychle klesat a dojde ke zmíněnému vyčerpání.

Jak se to vlastně děje?

Regenerace je souhrn pasivních a aktivních dějů v těle. Zatímco pasivní relaxace probíha především ve spánku, aktivní relaxaci dokážeme ovlivnit sami a pomůže nám rychleji se zotavit.Cílem regenerace je zmenšení svalového napětí, zlepšení cirkulace krve, regenerace poškozených svalových vláken a odvod metabolitů z těla. Je to stav, kdy se tělo vrací do původního předtréninkového stavu. Mezi tyto děje patří: doplnění energetických zásob, regulace pH, distribuce pohlavních a růstových hormonů, regulace svalového napětí, motorické zlepšení a další..

A jak dlouho taková správná regenerace trvá?To nezávisí jen na intenzitě tréninku a zdravotním stavu ale i na psychické zátěži během dne. Proto nejde s přesností říct, kolik času by tvá regenerace měla trvat, ale čím intenzivnější tvůj trénink byl, tím více by ses aktivní regeneraci měl věnovat.

Zpět do obchodu