Jak dosáhnout svých výsledků rychleji a efektivněji?

Chceš běhat rychleji, skákat výš, dřepovat hlouběji, celkově zlepšit efektivitu pohybu a dosahovat svých cílů rychleji? Tak do své tréninkové rutiny nezapomeň začlenit i trénink mobility a flexibility.

Co znamená trénink mobility?

Jedná se o trénink, který se zaměřuje na zlepšení pohyblivosti kloubů a svalů. Zároveň se podílí na uvolnění napjatých svalů. Zahrnuje kombinaci cvičení, které zlepšují koordinaci, rovnováhu a stabilitu těla. Cílem tréninku je zlepšit celkovou pohyblivost těla a snížit riziko zranění.

Nepleťme si pojem mobilita a flexibilitatrenink-mobilita

Mobilita znamená schopnost kloubů pohybovat se v celém rozsahu pohybu, který jim daný kloub umožňuje. Zahrnuje nejen flexibilitu svalů a kloubů, ale i koordinaci, sílu, stabilitu a motorickou kontrolu. Mobilita se týká jak pohybu kloubů, tak celkové pohyblivosti těla.

Flexibilita znamená schopnost svalů se prodlužovat a protahovat. Je to měřitelná veličina, která se měří například pomocí testu "sit and reach" nebo "Schober test" a ukazuje, jak daleko se může člověk natáhnout. Flexibilita je důležitá pro správnou funkci kloubů a pro prevenci zranění.

Proč bychom jej měli pravidelně zařadit?

Pokud chceme běhat rychleji, skákat výš, dřepovat hlouběji, celkově zlepšit efektivitu pohybu a dosahovat svých cílů rychleji, tak začlenění mobility a flexibility bude hrát důležitou roli v naší tréninkové rutině.

Rizika snížené pohyblivosti

Pokud je určitá část vašeho těla méně pohyblivá, může se stát, že pohyb převezmou jiné svaly. V kloubu a okolních svalech tak dojde k nerovnoměrnému zatížení. To vede ke zvýšenému riziku zranění a vytvoření náhradních pohybových stereotypů, které jsou pro vaše tělo vysoce neekonomické a tak prohlubují riziko dalšího zranění nebo přetížení.

Výhody mobility training

  • Podporuje správné držení těla
  • Zvyšuje rozsah pohybu, což nám pomáhá zůstat déle aktivní a zdraví
  • Snižuje riziko poškození kloubů
  • Pomáhá budovat silnější, adaptivnější svaly a klouby
  • Pomáhá předcházet zraněním
  • Uvolňuje napětí spojené se sedavým způsobem života nebo nadměrným cvičením
  • Zlepšuje všestranný funkční výkon
Zpět do obchodu