Proč se nebát cvičit přední dřep?

Jeden z mých nejoblíbenějších cviků, který pravidelně zařazuji do svého tréninku je dřep. Existuje opravdu mnoho variant dřepu, ale ráda bych se zaměřila na rozdíl mezi předním a zadním dřepem a proč se nebát přední dřep zařadit do svého tréninku.

přední dřep

Hlavní rozdíly mezi dřepy

Asi každému z nás,když řekneme dřep, se vybaví dřep s osou na zádech - back squat. Dřep s osou na deltových svalech- front squat se provádí mnohem méně často. Proč tomu tak je? Nejčastěji slýchávám, že hlavním důvodem je těžká technika a neschopnost uzvednout tak velkou hmotnost, jako u back squat.
Ano, oba důvody mohou být pravdivé (ale NE pro každého)!

A proto si rozebereme přední dřep:

  1. osa leží v přední části těla → těžiště se posouvá dopředu
  2. musíme držet trup více napřímený → menší zatížení páteře
  3. poloha zátěže leží vepředu → menší zátěž pro dolní část zad

Trápí tě při dřepech bolavá kolena?

technika předního dřepuZ hlediska zapojení svalových skupin, je rozdíl u zadního a předního dřepu téměř zanedbatelný. Z výsledků studie Floridské univerzity bylo pro posouzení tlakové síly a točivého momentu kolenního kloubu od 15 zdravých trénovaných jedinců shromážděna kombinace dat videa, síly a EMG. Ukázalo se, že přední dřep může být výhodnější pro jedince s problémy s koleny, díky menším tlakovým silám. Technika předních dřepů také vyžaduje, aby byla kolena tlačena směrem ven a tím snižuje riziko zranění kolene.

Uzvednutá váha není vše

Hlavní výhodou předního dřepu je znatelně menší zatížení páteře. S touto výhodou ale přichází i nevýhoda. Díky přenosu težiště dopředu, nebudeme moci uzvednout takové závaží, jako u zadního dřepu.

Abychom mohli přední dřep efektivně a bezpečně provést, je nutná dobrá mobilita horní časti páteře, ramen a zápěstí. Zadní dřep nevyžaduje takovou mobilitu, takže je snažší na provedení. Budování síly je tedy rychlejší. Dřep je skvělý cvik, který by neměl v žádném tréninkovém plánu chybět. Podle mého názoru nejlépe kombinovat obě dvě varianty. Je ale třeba zvážit, jaký dřep si vybereme vzhledem ke svým cílům a schopnostem.

Zpět do obchodu