Zdravé rameno na kurtu: Posilování rotátorové manžety pro tenisty

Tenis je sport, který klade na horní končetiny hráčů vysoké nároky. Tenisté se musí spoléhat na sílu a stabilitu ramen jak při servisu, tak i ostatních tenisových úderech. Jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdraví a výkonnosti ramenního pletence je rotátorová manžeta

rotatorova-manzeta2

Co to je rotátorová manžeta?

Jedná se o skupinu svalů, které obklopují ramenní kloub. Tyto svaly společně vytvářejí "manžetu", která stabilizuje kloub ramene a umožňuje plynulé pohyby paže. Při tenisu jsou tyto pohyby klíčové pro správné provedení servisu a dalších tenisových úderů. Díky posilování rotátorové manžety tenisté nejen zlepšují své herní dovednosti, ale také chrání své rameno před opakovanými přetížením, bolestem a zraněním. Cvičení zaměřené na tuto klíčovou svalovou skupinu by mělo být nedílnou součástí jejich tréninkového režimu.

Proč je důležité tyto svaly posilovat?

rotatorova-manzeta3

Zatížení, které na ramena tenisté kladou, může vést k opakovanému přetížení a potenciálně i k mikrotraumatům v oblasti rotátorové manžety. Nedostatečně posílená manžeta může vést k nerovnováze mezi svaly a snížit stabilitu ramene, což zvyšuje riziko poranění a bolestí. Je důležité si uvědomit, že posilování rotátorové manžety by mělo být součástí komplexního tréninkového programu, který zahrnuje i posilování ostatních svalových skupin, flexibility a kondice. Kvalitní trénink a péče o zdraví ramen mohou tenistům pomoci maximalizovat výkonnost a minimalizovat riziko zranění.

Jak rotátorovou manžetu posílíš?

rotatorova-manzeta5

  1. Cvičení s gumovými pásy: Použití gumových pásů umožňuje cíleně pracovat s jednotlivými svaly rotátorové manžety.
  2. Plank variace: Plank je účinným cvičením pro posílení stabilizačních svalů.
  3. Fyzioterapeutické cvičení: Konzultace s fyzioterapeutem může vést k získání vhodných cvičebních programů zaměřených na konkrétní slabiny rotátorové manžety.

Vzorový trénink rotátorové manžety najdeš na mém Instagramu zde nebo na YouTube zde.

Shrnutí

rotatorova-manzeta4

  • Stabilita ramene: pravidelné posilování pomáhá udržet tuto stabilitu a zvýšit odolnost proti zraněním.
  • Prevence poranění: rotátorová manžeta poskytuje stabilitu ramenního kloubu, což snižuje riziko poranění.
  • Klíč pro precizní tenisové údery: Správně posílená rotátorová manžeta je nezbytná pro servis a ostatní údery. 
  • Konzultace s Odborníkem: Navrhování cvičebního režimu by mělo být konzultováno s fyzioterapeutem. Odborníci mohou přizpůsobit cvičení individuálním potřebám a předejít nevhodnému zatížení.
  • Celkový Tréninkový Program: Posilování rotátorové manžety by mělo být začleněno do celkového tréninkového programu, zahrnujícího posilování ostatních svalových skupin, flexibility a kondice. Důsledný trénink a správná péče o ramena maximalizují výkonnost a minimalizují riziko zranění.

Máš také zájem na sobě zapracovat? 

Objednej si tréninkový plán na míru nebo mi napiš na info@holkavpohybu.cz, domluvíme se na společném tréninku. Pokud tě zajímá více informací ohledně osobních tréninků pod mým vedením, klikni zde.

Zpět do obchodu